• Leslie Fjelltveit

Battle In Line III

Linedance og Fana IL

- og jeg måtte endre min oppfatning av hva linedance (egentlig) er

Nok en artikkel i “En fra hver” serien

Fana IL består av imponerende 15 ulike grupper. Eller idretter om du vil. Den siste gruppen som ble inkludert i Fana IL-familien er Linedance.

Linedance sier du, hva er nå det?
Informerte kilder (som i Wikipedia) sier at “Linjedans eller linedance er en koreografert dans der en gruppe mennesker danser sammen til en repeterende sekvens av trinn, mens de er arrangert i en eller flere linjer eller rader. Disse linjene vender vanligvis i samme retning. Danserne er ikke i fysisk kontakt med hverandre, og dette gjør dansesjangeren enkel å komme i gang med».

Men det er jo letter å få en fornuftig forklaring om vi går til en som kan dette, og det er Leslie Fjelltveit i Fana IL sin linedance-gruppe.

Jeg er generelt nysgjerrig så da jeg fikk Leslie i tale en onsdag morning i Fana Arena, begynte jeg med det letteste, kan du kort forklare hva linedance (egentlig) er?

-Hm, det ligger jo litt i navnet da. Du danser på linje, både alene og i en koreografert dans. Det er kortversjonen.

Når det gjelder den litt lengre versjonen, så skal undertegnede ærlig innrømme at den kom som en stor overraskelse for meg. For linedance er så mye mer enn det du sikkert har sett på både film og TV, en gjeng mennesker dansende på linje iført blandt annet cowboy hatt og boots.

Hør bare her: de danser alt fra vals, disko, nattklubb (eller smooth som det også kalles) og east coast swing. Dette er langt ifra alle altså, men det var de jeg bet meg merke i. Og det at i moderne linedance så er det fint lite country.

-Linedance i dag er ikke det samme som for 20 år siden. Det er så mye mer.

Hvor lenge har du drevet med denne danseformen?

-Jeg startet da eg var rundt 30 år, og det er tyve år siden.

Hva fikk deg i sin tid til å begynne med linedance?

-Det var ikke linedance jeg hadde i tankene da jeg begynte å danse. Jeg skulle gifte meg og hadde lyst å ha en danseoppvisning i bryllupet mitt. Men da måtte jeg først lære meg å danse. Derfor begynte jeg på hip hop og streat-dance kurs. Der ble jeg hentet inn i linedance klassen som var ved siden av, og da var det gjordt.

-Dette var mye artigere enn det jeg egentlig begynte på. Og så ble jeg i tillegg «adoptert» av to unge jenter på 12 og 14 år. Vi danser sammen ennå.

Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten
Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten

Men du, Fana IL og linedance – hvordan kom det i stand?

-Jeg begynte å danse i Bjorøy, men der ble det litt konflikter som gjorde at jeg valgte å trekke meg ut derifra. Og da måtte jeg på leit etter andre som kunne ta meg og dansen under vingene.

-Fana IL var de første jeg tok kontakt med. Og det har jeg ikke angret ett sekund på. De var kjappe til å svare på henvendelsen min, og det tok bare et par dager før jeg var på møte med Camilla (Skjensvold) og Gisle (Ellingsen).  Da var det gjort, og siden har jeg vært her.

-Men nå må jeg skyte inn at Bjorøy hentet meg inn igjen de.

Hva med rekruttering? Er dere mange på trening?

-Du kan godt si at vi har blitt store på kort tid. Pr i dag er vi 45 stykker i hele gruppen. Men vi er ikke på samme trening samtidig. Det meste vi har vært på en gang var 23 stykker. Da var det fullt og vel så det i speilsalen i Fana Arena. Så du kan trygt si at vi venter med lengsel på Slåtthaug Arena og dansesalen(e) som  er planlagt der.

-Det er flere ulike nivåer i linedance. Du har Start, New Commer, Novise, Intermediate og Advanced.

-Miljøet i Bergen er ikke det aller største, jeg tipper vi er bortimot (kanskje) 200 dansere her. Men det er plass til mange flere, og gjerne menn. På mine 20 år som danser/instruktør har det kun vært tre menn innom. Og som et apropos, jeg hadde en gjesteopptreden i Os Swingklubb for ikke så lenge siden, der var det 40% menn. Der har vi noe å lære tenker jeg.

Når det kommer nye inn i gruppen, hvordan griper du det an? Er det litt sånn «stå og se» eller er det inn på linje og slå følge fra første stund?

-Å nei du, her er det ingen som får stå og se på. Uansett hvor ferske de er. Her drar vi med alle sammen fra første stund. Du vet, når de begynner så er det på nybegynnerpartiet.

-På ener-kurset jeg har nå er det uvanlig mange ekstremt flinke dansere. Det er ikke hele tiden at det det er så høyt nivå på alle sammen nærmest på en gang.

For en som er helt utenfor, dere trener jevnlig – men hva og hvordan trener dere, om du forstår hva jeg mener?

-Vi trener stort sett «bare» dans, som kan være hardt nok det. Og når vi nærmer oss konkurranse så blir det også mye teknikk trening. Men da må vi hente inn eksperthjelp utenifra.

Leslie er medlem i en organisasjon som heter GOLD. Som står for Global Organisation Of Line Dance, og er laget av dansere for dansere. Det fine med GOLD er at her er de samlet, alle de største linedanserne ikke bare i Europa men også utover våre grenser. I regi av GOLD blir det arrangert mesterskap, som for eksempel «Battle in Line III» som skal være i Bergen helgen 24-26 mars.  Eller det blir litt feil å si at det er i regi av GOLD, det er Leslie selv, sammen med Raymond Sarlemijn, som er hovedarrangør for hele arrangementet.

Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten
Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten

Kan du fortelle litt om linedance arrangement generelt og det til helgen spesielt?

-Det er jo ingen organiserte «landsmesterskap» i linedance. Og vi reiser gjerne utenlands for å konkurrere. Nå i oktober var vi for eksempel i Nederland og deltok på mesterskap der. Da hadde vi to nybegynnere som kom hjem med både gull og sølv.

-Nå til helgen skal vi altså arrangere mesterskap. Et mesterskap som har fått status som åpent norgesmesterskap fra Global Organisation of Linedance . Med over 160 deltaker fra «alle plasser» så blir dette gøy. Og bare så det er sagt, dette er på ingen måte bare en husmorsport, men er sport som passer for absolutt alle. I vår gruppe er yngste deltaker 10 år mens den eldste er 70. Og vi kommer ikke bare i alle aldre, men også i alle størrelser og fasonger.

-I selve konkurransen blir det konkurrert i ulike nivå og ulik alder. Du danser både alene mot hverandre, i par og med partner. Og noe som kalles proam.  Da er det en amatør og en proffdanser som danser sammen. I tillegg er en egen koreografi konkurranse.

-Det er selfølgelig dommerpoengene som avgjør resultatlisten. Men det er ikke bare helt rett fram. Linedance består som sagt av flere ulike stiler og danser, og plasseringen du får er avhengig av hvor mange av disse dansene du er med på. Så det betyr altså at er det en dans du ikke er med på, så trekkes du i poeng. Du kan på en måte si at det er gjennomsnittet som avgjør hvilken plassering du får.

-For oss i Fana IL sin linedance gruppe blir det spesielt spennende at vi stiller i teams-konkurransen. Her danser vi mot dansere på konkurransenivå i Norge. Det har vi ikke gjordt før så det gleder vi oss til kan du si.

Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten
Fra et tidligere arrangement i Bergen. Foto: Roy Ellingsen, Fanaposten

Jeg vet jo også at du er veldig aktiv på treningsfronten og linedance - men sånn til daglig, hva driver du med da?

-Jeg har vært selvstendig næringsdrivende i over tyve år nå. Og har tidligere vært innom tekstilbransjen mens nå driver jeg en Beautysalong. Og så danser jeg da.

-Når jeg tenker meg om så driver jeg bare med kjekke ting

Men du, før vi gir oss - kan «hvem som helst» begynne med, og mestre, linedance?

Svaret kom fort og kontant. Ja, her kan alle vere med og alle kan lære å mestre det og bli gode på det.

Jeg kommer ikke helt unna mine egne forestillinger om hva linedance er. For Leslie kan fortelle at joda, vi må bruke boots. Av og til. Om du har på deg ballkjole eller en annen kjole som passer til det du skal danse er uten betydning. For danser du i konkuranseklassen, eller var det klassisk?, så må du  bruke boots. Så enkelt er det. Og de skal selfølgelig være godkjent. Det samme skal cowboy hatten til mennene være, godkjent og ikke kjøpt på Nille. Danser du derimot i åpen klasse så slipper du disse kravene, men hvor gøy er det da…

Og skulle du være i Bergen sentrum i helgen, ta turen innom Scandic Bergen City – det er der helgens Battle in Line III går av stabelen.

 

Tekst: Marianne Kolås

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere