Fana Elite Utvikling og Trenerforum
"Vi er Fana IL og sammen skal vi utvikle oss og bli bedre!" Det var noen av ordene sportssjef Gisle Ellingsen brukte da han ønsket velkommen til Fana Elite Utøverne og deltakerne på Trenerforum, i lokalene på Nesttun Idrettsplass. Det er nettopp derfor slike samlinger arrangeres, for å sammen ta til seg kunnskap, skape relasjoner og hjelpe hverandre på tvers av idrettene i Fana IL.
Lørdag 30.september var det duket for en ny runde med Fana Elite Utvikling og Trenerforum, og denne gangen kjørte vi de to prosjektene samtidig og parallelt i lokalene til Fana Fotball på Nesttun Idrettsplass.
Fana Elite utvikling er det neste trinnet etter Fana Atleten og dermed det nest øverste trinnet i våre utviklingsprosjekt. Trenerforum er for alle trenere og støtteapparat. Begge disse prosjektene er et viktig sted å bygge og videreutvikle “VI-kulturen” i Fana IL. Det er også et treffpunkt der utøvere og trenere fra alle grupper møtes, og lærer av hverandre, samt at vi gjennom foredrag tilrettelegger for økt kompetanse. Det startet med at alle deltakerne registrerte seg, fikk en genser og flaske før de gikk opp og forsynte seg med deilig frokost, laget av Service på 123. Chiapudding, kanapéer og smoothie sto på menyen, samt drikke, frukt og kjeks gjennom hele dagen.
Både deltakerne i Elite utvikling og Trenerforum samlet seg i den store salen fra start, og første foredragsholder ut, sto vår samarbeidspartner Idrett uten alkohol for. De hadde alliert seg med Daniel Getaneh Hatland, som er en foredragsholder som snakker om MOT og tilhørighet, samt at han er mangfoldsrådgiver hos Norges Idrettsforbund. Han snakket om MOT til å ta egne valg ved å stå for sine verdier og ikke gi etter dersom andre pusher på uten at du vil det selv. Siden han måtte rekke et fly, ble han første foredragsholder ut, før Sportssjef Gisle Ellingsen på ekte fikk ønske velkommen og snakke litt om «VI-kulturen» i Fana IL.
Etter pausen gikk elitedeltakerne ned i gymsalen, hvor det var rigget til med stoler og gjort klar til foredragsholdere der også. Neste foredragsholder ut for elite gjengen var mentaltrener Per Eftang. Han er en anerkjent mentaltrener og motivator som jobber med norske toppidrettsutøvere på øverste nivå og med spillere i NHL. Han har også coachet ledere og team i nasjonale og internasjonale selskaper og skrevet to bøker, blant annet «Blindsonen». Han har bakgrunn fra forsvaret og jobber som politi. Per snakket om hvordan man kan påvirke mentale prosesser, hvordan de tre hovedordene: mestringsfølelse, motivasjon og innsatsvilje jobber sammen i et motivasjonshjul. Han delte også av erfaringer knyttet rundt det å jobbe med utøvere på et høyt nivå.
Mens Per snakket til utøverne, holdt «Syklusentusiasten» Siri Moseng Reiersen foredrag for trenerne. Hun har tidligere vært skøyteløper, men nå jobber hun på heltid som “syklusentusiasten” på Instagram og reiser blant annet rundt for å holde foredrag. Temaet for dette foredraget var «Forstå den kvinnelige utøveren din». Hvordan prestere best mulig med hormonene våre. Det hele startet med en Kahoot quiz, som besto av 10 spørsmål rundt syklus og menstruasjon, også sett opp mot prestasjon og idrett. Det var nok flere i salen som fikk seg en liten aha opplevelse over å kunne så lite om noe så viktig og naturlig. I hvilken uke av syklusen er man best utsatt for skade og når er man sterkest? Siri poengterte helt i starten at kvinner har vunnet OL gull i alle faser av syklusen, men dersom man har litt kunnskap om de ulike fasene i en syklus, og kan ta hensyn til dette i treningsarbeidet sitt, så kan kvinner optimalisere treningen enda bedre! Utrolig viktig tema som er i vinden om dagen, og det var gøy å se så mange ivrige og nysgjerrige trenere som ønsket å lære mer om dette teamet og stilte gode spørsmål. Fana IL har fått støtte fra Sparebanken Vest og skal starte et jenteprosjekt i 2024, og da skal vi ønske Siri velkommen igjen for å snakke direkte til de kvinnelige utøverne våre.
Etter nok en pause med inntak av litt næring var det duket for at Per Eftang skulle snakke med og for trenerne. «Vil måten du utfører trenerrollen påvirke prestasjon og resultat – i morgen og to år frem i tid?». Da Per ble forespurt om å være foredragsholder denne dagen, ønsket han selv å snakke til trenerne og utøverne, hver for seg. Dette for at man kan være ekstra direkte inn mot de ulike deltakerne. Det å skape og ha tillitt begge veier, når det gjelder trener/utøver forhold er svært viktig, så tillitt var et stort tema. Hva skal til for å skape tillitt og hvordan opprettholde det? Han dro også inn et eksempel fra en observasjon han hadde gjort hos et håndballag. Treneren kontaktet Per, siden laget alltid tapte i siste minutt ved jevne kamper. Hva kunne spillerne gjøre bedre for å vinne disse kampene? Svaret lå ikke hos spillerne, men hos treneren. Treneren endre personlighet i siste minutt, og ble forbannet på utøverne som prøvde seg på skudd og bommet, og det resulterte i at ingen av spillerne turte å gå inn i avslutninger. Fokuset var så stort på å vinne, i stede for å unngå å tape, noe som skapte frykt hos spillerne som ikke turte å ta sin plass på banen da det brant som mest. Det ble en fin dialog mellom Per og trenerne under seansen, så det var tydelig at dette engasjerte.
Som dere skjønner, så var det en svært innholdsrik dag på Nesttun Idrettsplass, hvor viktige temaer ble belyst. Ekstra gøy var det å se hvor engasjerte deltakerne var under foredragene, hvor gode spørsmål ble stilt og ulike temaer ble drøftet og snakket om i plenum og mellom deltakerne.
Vi gleder oss til flere samlinger og dersom noen har forslag til aktuelle temaer som burde belyses, så ta kontakt!
Tusen takk til alle deltakerne som kom og tusen takk til foredragsholderne!