• Foto: Marianne Kolås

Alternativ konkuranseform for RG-jentene

Flere medaljer i helgens online konkuranse

Ifølge Wikipedia så er RG eller Rytmisk gymnastikk «en sport med likheter til frittstående i turn, der utøverne gjennomfører et innøvd program til musikk. Programmet skal blant annet inneholde sprang, piruetter, balanseøvelser, bevegelighetsøvelser og artisteri, i samsvar med valgt musikk».

I min ungdom het det Rytmisk Sportsgymnastikk og den eneste utøveren jeg kunne navnet på var Schirin Zorriassateiny. Hun har en rekke norske og nordiske titler i rytmisk sportsgymnastikk, og representerte Norge under Sommer-OL 1984. Men der stopper det for min del.

Lykken var stor da jeg ble tipset om at Fana IL sin RG-gruppe skulle ha online-konkurranse i Slåtthaughallen 13 mars. For å få en noen lunde fornuftig historie ut av det så er det en fordel med litt grunnleggende kunnskaper om hva «dette» er. Da er veien til Wikipedia kort … og der er det masse informasjon. Ikke trodde jeg at «dette» var så omfattende og teknisk som det det tydeligvis er. Du går ikke bare ut på gulvet, turner litt og kaster en ball f.eks. Neida, her blir du dømt etter fire forskjellige dommergrupper; artisteri, D1-kroppstekniskevansker, D2-redskapstekniskevansker og utførelse. Men alt det kan du lese mer om på vår wikipedia, nå svinger vi innom i Slåtthaughallen og On-line konkurransen. Og en aldri så liten prat med hovedtrener Sara Bornati.

On-line konkurranse? Hvordan foregår det? Sånn i praksis altså?

Arrangøren av konkurransen denne gangen var Asker TF. Før konkurransen fikk alle deltagende klubber informasjon om hvordan alt skulle foregå teknisk. Hver klubb fikk tildelt en tid i løpet av helgen da gymnastene skulle kjøre konkurransen sin i egen hall, og klubben skulle livestreame på youtube. Arrangøren sørget for å streame ut til en hel video, slik at publikum hjemme kunne følge med på hele konkurransen med alle klubber. Dette gikk direkte på youtube.
Det var 12 dommere som skulle dømme konkurransen, delt i de 4 grupperne du nevnte over. De satt hjemme i hver sin by og dømte fra livestreaming, for så å sende karakter etter hver gymnast til dommeransvarlig og sekretariat i Asker via en gruppechat.

Det høres komplisert ut, men det fungerte knirkefritt (nesten) hele veien. Det var noen små problemer med lyd eller video, det er mye nytt for alle, men vi er alle villige til å lære og legge til rette for at jentene kan konkurrere i denne perioden også.

Er dette noe dere har gjort tidligere?

Siden koronakrisen startet, har vi etter hvert prøvd å finne nye og alternative løsninger for jentene våre, fra online treninger, som vi kjørte i mars-mai i fjor og under alle nedstenginger i år, til online sosiale treff og også online konkurranser.

I oktober 2020 deltok vi i en internasjonal online-konkurranse , med deltagere fra veldig mange land, men med et annet format. Der filmet vi konkurransen og sendte over videoen. Dommere dømte utifra videoen i løpet av den følgende uken og så ble hele konkurransen lagt ut på youtube med alle resultater. En av gymnastene våre, Ingeborg Skauge Nilsen, fikk en bronsemedalje der.

Vi deltok også i en konkurranse i Norge med samme format, arrangert av Straen TF. I tillegg har vi vært med på en med live-konseptet arrangert av Tromsø TF. Så vi begynner å bli ganske gode på dette nå, vi har lært mye om livestreaming og filming, men vi ser at vi trenger litt bedre utstyr og kompetanse til å gjøre det på den beste måten. Og ikke minst ser vi verdien av å kunne gi jentene et konkurransetilbud, så vi er veldig positive til å bruke teknologi for å ha et alternativt opplegg. Det hadde jeg ikke trodd var mulig for ett år siden.

Er konkurransen åpen for alle som vil blant Fana sine RG-jenter? Eller må de nå en viss alder og nivå før de får prøve seg i konkurranse?

Det kommer an på hvilke klasser som blir  invitert av arrangøren. I dette tilfellet var konkurransen åpen for rekrutter (11-12 år), junior (13-15) og senior (16+) i både nasjonal og internasjonal klasse. I Norge konkurrerer man delt i disse to  kategoriene. I Internasjonal klasse er det på toppnivå og en følger det internasjonale reglementet. Nasjonal klasse har et eget norsk reglement.

Vi i Fana har jenter som konkurrerer, og har gode resultater, i begge klasser og i alle aldergrupper, så alle jentene i Fana sin  konkurransegruppe får tilbud til å delta i de konkurransene som er arrangert for de respektive klassene.

Alderen på jentene? Det så ut til å vere litt mer enn et par år mellom de yngste og de eldste?

Vi deltok på denne konkurransen med 15 gymnaster, de yngste er 11 år og den eldste vi har nå blir 18 i år.

Vi har også mange jenter i konkurransegruppen mellom 6 og 10 år (minirekrutter), men det var ikke arrangert konkurranse for dem i dette online arrangementet.

Foto: Sara Bornati
Foto: Sara Bornati

Noen konkurrerte i ring, andre i ball og køller. Velger de redskap selv? Og hvordan velger de redskap? Er det mange som konkurrerer i flere redskaper?

I RG konkurrerer vi med 5 redskaper i tillegg til frittstående: tau, ring, ball, køller og vimpel.

På toppnivå konkurrerer gymnastene med 4 redskaper og resultatet er sammenlagt av de fire programmene. Hvilke redskaper som brukes blir bestemt av det internasjonale forbundet. I de andre klassene blir redskapene i hver klasse bestemt av NGTF (Norges Gymnastikk- og Turnforbund).  I noen tilfeller kan det være frivalgt hvilket redskap man skal konkurrere med, og da bestemmer treneren sammen med gymnasten. På denne online konkurranse skulle hver gymnast delta med to frivalgte redskaper.

Men du, hvordan er det for jentene å konkurrere foran kamera og ikke i en hall med både konkurrenter og publikum tilstede?

Det er ganske annerledes å konkurrere i en tom og stille hall, uten å se gymnaster fra andre klubber og uten å høre støtten fra publikum. Men samtidig tror jeg at følelsen på teppet, når de er alene og skal vise programmet sitt foran kamera eller dommere er ganske lik. Når du er på det teppet går du inn i din egen boble og tenker ikke på publikum eller konkurrenter, kun på det du skal gjøre, ditt redskap, din musikk og den sjansen du har her og nå til å vise i løpet av 1 1/2 minutt det du har trent for gjennom mange timer hver dag. Selv om det er et online arrangement, er det veldig viktig for jentene for å få tilbake konkurransefølelsen og konkurransemodus, etter ett år med avlyste konkurranser.

Jentene bekrefter dette, de synes det er ekstremt gøy å kunne konkurrere igjen, selv om med dette formatet. De får et påfyll med motivasjon og idrettsglede og det trenger vi mye av i denne perioden.

Sånn ca. hvor gamle er jentene når de begynner? Og hvor lenge pleier de å holde på?

Jentene kan begynne i konkurransegruppe fra de er cirka 6-7 år. Vanligvis går de først gjennom breddepartiene eller åpen dag og blir invitert til prøvetreninger med konkurransegruppen. Alle  som ønsker å komme på prøvetreninger er velkomne, så kan trenere foreslå hvilke parti som passer best til hver jente, slik at de kan få den beste oppfølging og utvikling.

Hvor lenge man holder på varierer. Det er en idrett som krever mange, og lange treninger, så det kreves mye innsats. De beste jentene vi har nå trener opp til 18 timer i uken. Hvis du tenker at man blir senior når man er 15, så denne er ikke en idrett hvor det er vanlig å fortsette å konkurrere som voksne. De fleste slutter når de er rundt 17-18, men i det siste ser vi at gymnastene fortsetter lengre, både i Norge og internasjonalt. Regjerende verdensmester er 23 for eksempel. og det er utøvere på  over 25 år på toppnivå. Jeg håper at denne utviklingen fortsetter og at flere gymnaster fortsetter lengre i aktiviteten.

Ingen gutter?

Nei, ikke ennå, i hvert fall i Norge. Konkurranse RG har tradisjonelt vært en kvinnelig idrett og slik er den fortsatt i det internasjonale forbundet, men i flere land er det allerede mesterskap og konkurranser for gutter også. Spania og Japan er kanskje størst på det. Jeg håper at det sprer seg til flere land og at det blir offisielt organisert under det internasjonale forbundet. RG og synkronsvømming er de eneste to OL idretter som har bare ett kjønn representert og det er ikke bra for likestillingen. Kanskje vi kan starte i Fana? 😉

Helt til slutt; hvordan gikk det med Fana sine jenter i konkurransen?

Det gikk veldig bra med jentene! Først og fremst viste alle fremgang og gode prestasjoner, og det var veldig gøy å se jentene stråle på teppet igjen. Ekstra gøy blir det når medaljer kommer også, og medaljer ble det i helgen! Vi fikk totalt 4 gull og en bronse.

Ingeborg Skauge Nilsen (som også er på landslagets utviklingsgruppe) vant gull i Senior Internasjonal og lagvenninne Maria Oen fikk bronse.

Kathrine Gravdal Lie vant gull i Senior Nasjonal A, Veronika Nguyen vant gull i Junior Nasjonal A og Henrikke Sophie Allers-Hansen vant gull i Junior Nasjonal B.

I tillegg kom det mange gode plasseringer av alle våre gymnaster i en lang konkurranse med 16 klubber fra hele Norge og veldig mange gymnaster. Det gror bra i Fana RG!

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere